mapy cyfrowe dla biznesu

Najdokładniejsze mapy,

innowacyjna technologia.

3 stycznia 2018

Dowiedz się więcej o zaawansowanej optymalizacji tras VRP

W dzisiejszych czasach jednym z najważniejszych wyzwań dla transportu jest optymalizacja tras przejazdów, a więc dostarczenie towaru lub usług do odbiorcy w zaplanowanym czasie, a jednocześnie najlepsza drogą. Najlepszą, nie zawsze znaczy najkrótszą. Dziedzina nauki, która się tym zajmuje określa to zagadnienie mianem VRP (Vehicle Routing Problem).

Emapa pracuje obecnie nad rozwojem algorytmu VRP. Praca ta to ciągłe dążenie do doskonałości. Oprócz uznania w oczach klientów branżowych ważne są także osiągnięcia w towarzystwie naukowym. Te udowodniono podczas testów na symulowanym środowisku. Zespół Emapy w składzie Sielski, Cybula, Rogalski (SCR) pobił kilka rekordów świata mierząc skuteczność swojego algorytmu w teście porównawczym Gehringa i Homberger dla 800 i 1000 punktów odbioru – liczby klientów.

Projekt, którego celem jest opracowanie nowych dynamicznych metod optymalizacji zagadnień VRP (ang. Vehicle Routing Problem) uwzględniających także utrudnienia na drodze jest dofinansowany z Funduszy Europejskich i realizowany pod tytułem "Nowe metody optymalizacji zagadnień VRP".

Zachęcamy do śledzenia wpisów na temat pobijanych rekordów oraz rynkowych przykładów wykorzystania technologii VRP na naszym blogu.