17 października 2018

Już 81 światowych rekordów należy do Emapy

Spółka Emapa, tworząc algorytmy optymalizacyjne VRP każdego dnia testuje, poprawia i udoskonala wyniki optymalizacji VRPTW. Skrót VRPTW oznacza zaawansowany problem Vehicle Routing Problem z oknami czasowymi.Prowadząc prace nad algorytmami, Emapa rywalizuje ze światowymi gigantami zarówno ze środowisk naukowych jak i biznesowych. Bierze aktywny udział w najpopularniejszych w branży badaniach benchmarkowych Gehringa i Hombergera.

Bicie rekordów w dziedzinie optymalizacji VRP polega na znalezieniu najmniejszej sumy długości tras, nie zmniejszając liczby odwiedzanych punktów (w praktyce: odwiedzeniu wszystkich Klientów minimalizując sumę kilometrów przejechanych przez wszystkie pojazdy). Kategorie, w których zespół Emapy rywalizuje to wielkości odpowiednio 400, 600, 800 i 1000 wierzchołków.

Zespół programistów Emapy, w rankingu występujący pod skrótem SCR (Sielski, Cybula, Rogalski)zdołał pobić już 81 rekordów.  Wynik ten daje im niekwestionowaną przewagę nad rywalami i pierwsze miejsce w rankingu. Kolejny na liście jest globalny producent rozwiązań optymalizacyjnych, firma Quintic, z liczbą 47 rekordów.

Gratulujemy ekipie zdolnych programistów i życzymy dalszych sukcesów!

Aktualne rekordy publikowane są na stronie bloga.