20 lutego 2018

Rozwój algorytmu VRP

Rozwój algorytmów VRP (Vehicle Routing Prolem) Emapy to ciągłe dążenie do doskonałości. Oprócz uznania w oczach klientów branżowych ważne są także osiągnięcia w towarzystwie naukowym. Te udowodniono podczas testów na symulowanym środowisku. Zespół Emapy w składzie Sielski, Cybula, Rogalski (SCR) pobił kilka rekordów świata mierząc skuteczność swojego algorytmu w teście porównawczym Gehringa i Homberger dla 800 i 1000 punktów odbioru – liczby klientów. Celem dla wspomnianego testu jest:

• Zminimalizowanie liczby pojazdów,
  • Zminimalizowanie całkowitej odległości.

Naukowe potwierdzenie skuteczności

Wyniki zespołu SCR były imponujące – niektóre z nich poprawiono o ponad 1% – http://www.sintef.no/projectweb/top/vrptw/homberger-benchmark/800-customers/

Trzeba dodać, że tak dobre rezultaty zdarzają się bardzo rzadko, gdyż zebrane wyniki są bardzo mocno wyśrubowane. W cytowanej próbie pracownicy Emapy skupili się przede wszystkim na instancji dla 800 wierzchołków.

Całe przedsięwzięcie realizowane jest przez Spółkę Emapa w ramach projektu badawczego pn. „Nowe metody optymalizacji zagadnień VRP”, nr projektu: POIR.01.01.01.-00-0222/16, realizowanego w ramach Działania 1.1 Projekty B+R przedsiębiorstw, Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, 2014-2020., o wartości ponad 4 mln zł.

Zapraszamy na nasz blog, gdzie można dowiedzieć się więcej o zaawansowanych algorytmach VRP.