29 maja 2019

Zaawnsowana optymalizacja tras oczami serwisantów

Zaawansowana optymalizacja tras jest rekomendowana każdemu przedsiębiorstwu, które musi codziennie odbierać i dostarczać zamówienia do wielu klientów, bądź wykonywać usługi przy pomocy wielu pojazdów.

Zarządzanie flotą pojazdów dostawczych, mające na celu optymalne wyznaczanie tras wiąże się z wieloma wątkami. Dotyczą one wyboru miejsc, które odwiedza każdy pojazd dostawczy, oraz z ustaleniem ich kolejności. Celem jest minimalizacja kosztów transportu. Planowanie tras w świecie rzeczywistym jest często jednak dużo bardziej skomplikowane. A jego zakres wykracza znacznie dalej niż tradycyjne podejście do VRP.

W realnych warunkach pojawia się szereg dodatkowych ograniczeń i celów, które należy wziąć pod uwagę w procesie planowania. Z powodu dużej liczby takich ograniczeń, ręczne ułożenie optymalnej trasy jest niemal niewykonalne.

Vehicle Routing Problem z oknami czasowymi (VRPTW) jest często pojawiającym się problemem w firmach świadczących usługi serwisowania różnorodnego sprzętu RTV/AGD. Istotnym czynnikiem branym pod uwagę podczas planowania wizyt serwisantów u klientów jest określony przedział czasu (okna czasowe), w którym klienci chcą zostać obsłużeni. Czytaj więcej na naszym blogu.